Sauna Finlandia - Geschiedenis

Geschiedenis

Het begin van Sauna Finlandia is eigenlijk terug te voeren naar de zomer van 1972. Dat was de tijd dat ik, Hans Pijpers,  voor het eerst kennis maakte met de sauna.

Dit was in Finland tijdens mijn stage. Naast de werkzaamheden in de zuivelfabriek als aankomend levensmiddelentechnoloog, was er voldoende tijd over om van tijd tot tijd een saunaatje te pikken. Dit zowel in de steden Helsinki en Turku of tijdens de weekenden ergens tussen de talrijke meren, die Finland rijk is. 

Vooral deze zeer landelijke gelegen sauna's aan het water,  meestal van particulieren, waren de rustige, maar ook de sfeervolle en gezellige plekken om de tijd lekker genietend door te brengen. 

Toen al was het idee geboren dat, als er in de toekomst, eventueel voldoende plaats zou zijn in huis, er een sauna en buitenruimte zou komen voor de rust en ontspanning. 

Dit was in 1972. Na het afstuderen ging ik eerst zuiveltechnoloog voor één jaar naar Nigeria, vervolgens samen met Ada Harmsen voor bijna 4 jaar naar Mozambique en daarna nog 2 jaar naar Peru. Toch zijn we in 1984 weer neergestreken in Nederland en wel in Ven-Zelderheide (gemeente Gennep, 25 km ten zuiden van Nijmegen). Voor ons ook weer een nieuwe omgeving. Met voldoende ruimte en zelfs een stuk grond om wat beesten te houden. Op zoek naar een tractortje in het regionale dagblad, viel het oog op een kleine advertentie; "Saunakabine te koop 2.50 bij 2.00 mtr".  Sinds Finland was ik maar één keer in de Sauna geweest, maar de liefde voor de sauna was  er meteen weer, mede ingegeven door het feit dat we er ook voldoende plaats voor hadden.

De cabine is aangeschaft en al vrij snel is er een klein bedrijfje uitgegroeid. Dit was in 1987. Twee jaar later begonnen wij met de eerste uitbreiding en wel met een tweede sauna (kruiden) en een stoomcabine.
Na de nodige ambtelijke hordes te hebben moeten nemen kon in 1991 begonnen worden met de eerste echte verbouwing. Er is een stuk aangebouwd met een nieuwe entree, rustruimte, kleedruimte en een gedeelte voor zonnebanken en pedicure/sportmassage. Verder het buitenzwembad van 13 bij 5 meter.
De hobby was bedrijf geworden. Vanwege het feit dat we veel werkzaamheden zelf uitvoeren, het blijft toch een hobby, zijn er tot 1998 verschillende vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd. Zo werden de voetenbaden veranderd. Whirlpool geïnstalleerd en de  buitensauna met houtkachel in 1995 in gebruikgenomen. Het kabouterbad, de grote houten ton met warm water van 40 graden,  kwam in 1996 en de tuin werd aangepast. Verder werden er zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening en voor het zwembad geïnstalleerd. En in 1998 een warmtepomp om het zwembad in de wintermaanden te verwarmen met warmte van het grondwater.
In 1999 is de grote stap genomen met het laten bouwen van een kompleet stuk nieuwbouw van 1500 kubiek meter. Hierin is de nieuwe rustruimte, restaurant, keuken, grote Finse sauna (5 bij 4 meter) rustige rustruimte en bio-sauna ondergebracht.

Tot zover hoe Sauna Finlandia is begonnen en gegroeid.
Verder verbeteren en geleidelijk doorgroeien zullen we zeker doen, want we doen het met veel plezier en we hebben er gewoon lol in.